A jövőbe vetett bizalom

"Azért vagyunk a világon, hogy
valahol otthon legyünk benne."
(Tamási Áron)

A passzívházelmélet egy új építészeti elgondolás. Teljesen új perspektíva a tervezők és az építészek számára, amelynek gyümölcsét, az élhető és szerethető, fenntartható otthont a lakók élvezhetik.

A passzívházban élni olyan, mintha csak egy nagy, gondoskodó barát a karjaiban ringatna. Barátságos, világos lakás, mégis tökéletesen szigetelt, tehát kizárja a külvilág zaját, porát, számtalan zavaró tényezőjét. Gépészetének átgondolt megoldásai észrevétlenül vannak jelen életünkben: gondoskodnak a friss és kristálytiszta levegőről, a komfortérzetről. Télen simogatóan meleg, nyáron lágyan hűs. Igazi oázis, ahová a család hazatérhet a világ sistergéséből. A nyugalom és a boldogság szigete.

A passzívházat első látásra szívébe zárja az ember: fekvése, tájolása ideális, harmonikus összhangban él környezetével, kivitelezésében magas minőségi követelményeket támasztottak építői. Környezetbarát, energiatudatos megoldás, a jövő új dimenziója: egy igazán megtérülő befektetés! Hiszen a passzívház olyan minimális energiát igényel fenntartásához, amit érdemes megelőlegezni, és így egy kiváló minőségű épületbe fektetni.

Aki passzívházban gondolkodik, bízik a jövőben. Bízik abban, hogy otthona még sokáig lesz fészek a családja számára, s hogy hosszú évek múlva is könnyedén fenntartható lesz. Tudja, hogy a passzívház értékes és ÁLLANDÓ, állandó benne minden: a tiszta levegő, a hőmérséklet, az energiafelhasználás, állandó az élet minősége, a csend, a béke, a nyugalom.

A passzívház kertje a passzívházelmélethez alkalmazkodik: környezetbarát, hosszú távon fenntartható, és kiegészíti a tökéletesen megformált passzívházat. Éppen ezért már a tervezésnél fontos, hogy konzultáljunk egy hozzáértő kertépítő szakemberrel. Hiszen a házunkat körülvevő kert nagymértékben befolyásolhatja a passzívházunk működését is. A jól megválasztott szélfogó sövény, a mesterséges árnyékolást kiegészítő lombhullató árnyékoló növényzet alapvető része a passzívház kertjének. De kiegészíthető még a szigetelést és a nyári hűtést elősegítő tetőkerttel, valamint télikerttel, a komfortérzetet javító természetes - vegyszer- és gépészetmentes - tóval is, s a filozófia részeként gyerek- és madárbarát, illetve biokerttel. A passzívháztól kissé idegen nyírt gyepet virágokkal ékes "réti pázsitra" cserélhetjük, a pusztán díszként szolgáló cserjék mellett pedig a termésükkel is dísztő, illetve a madarak és a lakók számára is csemegeként fogyasztható fajtákat választhatunk.

A passzívház kertjében nem dübörög minden vasárnap a fűnyíró, nem csattog rendszeresen a sövénynyíró: legfeljebb gyerekzsivajtól és madárcsicsergéstől hangos. A hosszú távú fenntarthatóságot évi kétszeri szakszerű kertgondozással meg lehet teremteni. A passzívház kertjében nincsenek energiafaló gépészeti berendezések, a kert berendezése is ÁLLANDÓ, ám a természet körforgásával, szüntelen változásával mindig új s új élményekben részesíti lakóit.

Azt talán nem is kell említeni, hogy a kerti hulladék, nyesedék komposztálva visszakerül a kert körforgásába... Ha passzívházat tervez, mindenképpen gondoljon előre a kertjére is, hiszen a kert a lakótér kiterjesztése, s ha jól választjuk meg, egész évben az életünk részévé válik!